Hjemmesyet brokadejakke

Giveaway: Anders Lund Madsens ÆØÅ

Photobucket

Som jeg fortalte her er bloggens navn på ingen måde tilfældigt, så da jeg blev kontaktet og tilbudt at give 5 eksemplarer af Anders Lund Madsens ÆØÅ væk til jer, kunne jeg da virkelig ikke komme i tanke om nogen bedre måde at fejre det nye layout på (måske en lidt forsinket fejring, but still). Bogen er netop udkommet i en helt ny og større udgave med mange flere ord og med en lang række mærkelige billeder af selveste Madsen selv. Til dem, som ikke kender til bogen, kan den beskrives som en ordbog over ting, som der endnu ikke findes ord for. Forvirret? For at gøre forvirringen total kan det nævnes at ordene brugt i bogen stammer fra sproget volapük, som ja, faktisk var et sprog. Volapük blev skabt af en katolsk præst i Tyskland i 1879, men det er vist en længere historie, jeg ikke vil dvæle mere ved her.

 

For at få en smule sjov ud af den her giveaway, så er der dog også en lille udfordring til jer. For at deltage skal I nemlig komme med et forslag til hvad et af ordene i bogen skal betyde. Ikke hvad I tror, Madsen har givet det af betydning, men hvad I synes ordet skal betyde. Og ordet er bestemön! Hvad kunne bestemön betyde? Hvad mangler der et begreb for? I bestemmer! Jeg håber I er gavmilde med fantasien og har lyst til at deltage. Kom med dit forslag i kommentarfeltet senest fredag d. 19. kl. 24. Jeg udvælger derefter de 20 bedste bud (jeg vægter alt fra opfindsomhed, humor og leg med ordene), og så trækker jeg blandt dem lod om de 5 vindere. Vinderne vil blive kontaktet på mail (så husk at skrive din rigtige adresse), og de 5 vinderbud vil blive offentliggjort på facebook. Sæt i gang! Og vær forresten opmærksom på, at nogle gange ender kommentarer i spamfiltret og skal godkendes, så bliv ikke bekymret, hvis din kommentar ikke dukker op i kommentarfeltet lige med det samme – jeg skal nok få den godkendt. 😀 Vinderne er fundet.

 

Photobucket

35 kommentarer

 • Frøken Jensen

  Bestemön: betegnelse for en hyggelig aften sammen med sine bedste veninder. Betegnelsen bruges i særdeleshed når man skal i byen med veninderne. Beste = de bedste venner/veninder. Mön = aften (tusmørke)

  Frøken Jensen

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja Christine

  Bestemön:

  Den følelse man får af at ens liv er komplet, når man smager (en af) verdens bedste kager! <3

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Pernille S

  Bestemön:

  Det bedste man kan præstere i en given situation. Anvendes typisk i to scenarier:

  1: Situationen hvor man nyser mens man kører bil, og febrilskt kæmper for at holde øjnene åbne, for ikke at havarere, hvilket resulterer i et kringlet ansigt, og et sæt øjne, som alligevel ikke er åbne.
  – Da er det passende at sige; Jeg gjorde mit bestemön. (bedste, men..)

  2: Når man totalt mislykkes med bagværk og brændende har lyst til at bruge sætningen: “Jeg gjorde mit bedste”, selvom man ved, at man sagtens kunne gøre det bedre, hvis det havde været en anden dag, eller hvis man ikke havde åbnet ballet med at piske mælk rundt i hele køkkenet…

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Monica

  Jeg vil umiddelbart tænke, at det må betyde noget i retningen af bedstemor, selve ordet lyder også en anelse svensk.

  Men det er sikkert mange gode byd. Men det er en skæg konkurrence, du har sat os på 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bestemön er det, man ser, når man forsøger at blende en kogende tomatmasse til tomatsuppe. Dette er ikke muligt, og derfor bliver vi udsat for bestemön, da der opstår et tryk i blenderen, da massen er kogende. Låget vil herefter flyver af, mens blenderen kører for fuld skrue. Når et køkken har været udsat for Bestemön ligger der tomatmasse alle vejene.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thea

  Bestemön; [Bedste-møder] – Betegnelsen for bestemön er det øjeblik man sidder splitter hanshenrik i sin seng med sin kæreste, ham kun “iført” heroiske tegninger over brystet, og dig selv med benet langt over dørkarmshøjde, hvor i sammen afprøver en akavet stilling, fra bogen “Tantra sex i alle aldre” – øjeblikket hvor kæresten møder bedstemor for første gang, heraf ordet bedstemön.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Malene

  Bestemön er en betegnelse for når mørket kommer tidligere og tidligere snigende, kulden bider i os, regnen gør os våd og vi dagdrømmer om bestemön – når de bedste måneder atter er over os og lyset, varmen og det spirende kommer tilbage.

  Ak 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • “Bestemön” er et udtryk man skal jodle over venstre skulder, hvis man har tabt sin nutella-mad med den våde side nedad. Hvis man ikke råber “bestemön” vil man opleve flash-backs til episoden hvor nutella-maden blev tabt i op til SYV år efter.. 🙁

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bestemön: Hmm… det lyder jo umiddelbart som noget ala bedstemor, men det er det nok ikke? (godt nok noget af en svær én, du har sat os på her)

  Så det må være en betegnelse for noget af det aller bedste man kan få f.eks. at spise

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rasmus

  Bestemön er betegnelsen for den lugt, der er i alle genbrugsbutikker. Nogle steder er den meget kraftig, andre steder bemærker man den næsten ikke – men når man kommer hjem med et fund, så lugter det altid på samme måde. Man er ikke helt sikker på, hvad lugten består af, måske lidt af bedstemor, men på den anden side så kan alle bedstemødre jo ikke lugte ens – og bestemön er altid den samme lugt! Derfor er denne bedstemön også lidt et mysterium.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nina b

  Bestemön (s) {bæstø-møn} : Betegnelse for den ekstremt irriterende person, der altid lige tager det sidste stykke af noget, man har gemt. Som fx hvis man har gemt et godt stykke butterdej, eller det bedste stykke chokolade, eller midten af en toast, hvor der ikke er nogen kanter, men bare rigtig meget ost og skinke. Et eksempel på en bestemön er min mor – hun kan absolut ikke dy sig, hun tager altid det, man har siddet og gemt til sidst, nok noget man rent faktisk har set frem til at spise. Og egentlig kan en bestemön jo ikke gøre for det, de får så dårlig samvittighed bagefter.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Signe

  Betegnelsen på bestemön en akavede situation, som du først indser efter det er sket.
  Det kan bedst beskrives således: Du går i det offentlige rum, og møder en du kender, men kan ikke huske hvorfra du kender personen. I hilser begge på hinanden, og hun/han stopper op, mens du går videre. Du når ikke at reagere hurtigt nok, og efterlader derfor den anden i den pinlige situation af at være stoppet op for at snakke. Mens du ufrivilligt, men tydeligt viser at du ikke har lyst til at snakke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Marianne

  Bestemön:
  Når man kommer hjem til sin bedstemor og hun kommentere på at man se så mager og udsultet ud – hvorefter hun begynder at proppe mad på ens tallerken uden man har nogen chance for at stoppe hende i hvor stor portionen er. Og selvfølgelig skal man have to gange, hun tager ikke et nej!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida Steendahl Vestergaard

  Bestemön (s): Oprindelse: Svensk. Et menneske, der altid lader tilfældet komme sig til gode. “Beste” kommer af “bedste”, og skal i denne sammenhæng forstås som den bedste del af os, nemlig den del der giver os frihed og tilladelse til at give slip på os selv, og lade noget bære os til et fremmed sted. “Mön” af “mønt”, der i dette tilfælde forstås som det at lade en mønt træffe sine valg.
  En bestemön ender ofte i fremmede lande, byer eller andre steder, og får det bedste ud af det de begiver sig ud i. De lever ofte et lykkeligt liv, uanset længden af det, da det får det bedste ud enhver ting.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thea Brandborg

  Bestemön (adj): Hvis nogen siges at være bestemön, menes der, at nogen er ualmindeligt god/heldig i deres tagen af vigtige pengebeslutninger. Ordet bruges altså ikke ved en hvilken som helst beslutning, men derimod kun beslutninger der involverer en økonomisk vurdering. Ordets endelse -mön, stammer fra mønt og viser forbindelsen til penge, der tydeligt ligger i ordet, mens præfikset, beste, kommer af at bestemme/beslutte. Ordet er velegnet i forretningsforetagener, da der her kan være op til flere bestemöne forretningsmænd samlet om samme bord. Ordet bøjes bestemön, mere bestemön og mest bestemön, og ofte er det tiden og aktiekurverne, der må vise, hvem af de omkringsiddende der er mest bestemön.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Camilla

  Bestemön (s)
  De småkager i den portion, man lige har bagt, som man med det samme spotter, er for grimme til at servere, og derfor ‘desværre’ selv er nødt til at spise med det samme. Obligatorisk i hver portion.

  En delikat outsider, man altid kan regne med!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det må heeeelt klart betyde rejsereklame for
  Møn! Kan du ikke se det? Det er et ord for en reklame for møn, fordi ‘bedste’ ‘møn’ 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bestemön er et substantiv, som beskriver den person, der tager den sidste frikadelle/småkage/vingummi. Der er ikke nogen, der gider være en bestemön, men man vil heller ikke have, at andre er det. Så man sidder bare og stirrer på den ensomme lille stakkel på tallerkenen, som alle vil have, men som ingen gider tage. Hvis man bliver bestemön, så har man nemlig tabt. Og det vil man i hvert fald ikke.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Freia Bille

  bestemön: er den lyd bobleplast giver, når disse trykkes for fornøjelsens skyld. Udtrykket: bestemönianer, betegnes om folk der næsten er afhængig af denne ydelse.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tine E

  Bestemön: En person med de bedste intentioner, hvis handlinger altid får konsekvenser af den værste skuffe og som samtidig bliver lige overrasket over det katastrofale resultat hver gang.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bedstemön er en betegnelse for Bedstemoderen, der på trods af at hun både har fået børn og børnebørn, stadig er ugift.
  Og da flere og flere par vælger ægteskabet fra, er jeg sikker på vi kommer til at få brugt ordet en masse i fremtiden! 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette W N

  Bestemön (s): Det er den dér lidt tørre klat, der kommer ud først, når man klemmer på en tube med fx Kalles kaviar. Ordet kan også bruges om den første tørre skive agurk, som man skærer af en agurk, som man tidligere har skåret af. Bestemön er særlig anvendelig, når man godt lige vil guide andre midt i en travl spisesituation, så de ikke spiser noget, der smager grimt. Så siger man bare: “Hey, pas på, Torsten, det er en bestemön!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • melissa

  Er der et andet ord for synonym?
  JA! Bedstemön (bedste mulighed for andet ordvalg)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anja

  bestemön:
  Den mønt man aldrig har, når man skal bruge en vogn i et supermarked. Det er den der har den bedste størrelse og man leder altid i tasken, pungen, bukselommer, handskerummet, mellem cd-covers, under sædet i bilen også prøver man lige pungen, tasken og lommerne igen bare for at finde ud af den ikke er der! og der må tys til andre løsninger 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • En bestemön er en (ofte forhadt) person med en ustyrlig trang til at afsløre slutningen på alle film og tv-serier.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rasmus G

  Bestemön er det bord-/stoleben som altid rammer din lilletå (når det virkelig gør nas). Af de andre ben er netop dette ben blevet udpeget til at påtage sig denne yderst ubehagelige opgave. En opgave som ofte kræver både mod og styrke. I virkelighedens verden er benet et symbol for personen, som altid kommer med spydige kommentarer. Kommentarer som går lige i lilletåen.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Fie S.

  Der er vist tale om et substantiv. Et substantiv som beskriver personen, der udelukkende køber økologisk, bager alting selv, gror urter på altanen og sorterer affaldet men alligevel trodser al slags vejr for at suse ned i gården og fylde sine lunger med røg og skadelige stoffer. Jeg tror, det er sådan et substantiv, vi taler om. 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Louise B.

  Det må betyde en bedstemor, der bor på Møn 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bedstemön: En person som altid tager stikket ud af stikkontakten for at sparre ydeligere, putter vand på det stenhårde brød for at bløde det op i ovnen, men som alligevel på trods af sine sparehysterier, tager timelange bade

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Emma

  Bestemön: bestemön er en betegnelse for den bedste monk i et kloster, altså en rigtig møsnster-munk det til tider slikker lidt for meget røv på den øverste munk 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bestemön er definitionen på når man når den tid, hvor man er så gammel, at man bare lugter af mintpastiller og sæbe hele tiden, men hvor man smiler og er stolt af sin alder 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nanna-Rozalina G. E Jensen

  Hmm bestemön – det kan kun være når man sidder i sofaen med et tæppe over sig og putter sig.

  fordi beste = det beste og mön = stund (sådan føles ordret altså ik min mund)

  Bestemön = hygge i sofaen

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bestemön er et udtryk for den følelse, der opstår midt i en situation, hvor tre mennesker taler om livsførelse og en fjerde ikke kun blander sig i samtalen, men også har en purpurfarvet klat sidende i venstre mundvige.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • LauraL

  Bestemön (v): Den følelse man sidder tilbage med efter julemiddagen hvor maven flyder ud over buksekanten, men hvor mandlen stadig ikke er fundet, og derfor tager en tallerken fuld ris ala mande til. At bestemöne kan skabe komplikationer ved længerevarende indtag, men skader dog ikke den ene gang om året.

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Bestemön (s): En type som altid laver vildt mange småkager, flødekarameller og konfekt og som på ægte bedstemor manèr presser sine gæster til at proppe sig med søde sager selvom gæsterne allerede er mætte!

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hjemmesyet brokadejakke