10 på udsalg

DIY guide: top with peplum

Hvis man har en gammel bluse liggende, der trænger til lidt nyt liv, eller bare ikke kan finde den peplumtop, man har drømt om, så kommer her svaret! Det kræver ingen ekstraordinære syevner, kun tålmodighed og en god spand omhyggelighed. Jeg håber I kan bruge min lille guide.

Photobucket
Det skal du bruge: En bluse eller t-shirt. Et styk ca. 30 cm langt stykke stof. Bredden er stofbredden (fx 145 cm). Sytråd der passer i farven. En symaskine. Knappenåle. Et målebånd. En blyant. Evt. sømometer (en linial kan også bruges).
Tip: Bruger du noget stof, som krymper meget i vask, bør du vaske det inden du går i gang. En god idé er også at vælge stof, der skal vaskes på samme måde som blusen. Bruger du noget meget tungt stof, så er det en god idé, at blusen ikke er i noget alt for tyndt stof men er i en kvalitet, der kan bære skørtet.

Photobucket
1. Start med at måle af hvor henne du vil have skørtet til at sidde med nåle. Hvis blusen har samme længde både foran og bagved, gøres det nemmest ved at måle nedefra og op. Hvis blusen som her har en ribkant forneden, kan man med fordel klippe den af inden man går i gang. Mål derefter omkredsen af hvor nålene sidder hele vejen rundt, så du har bredden på skørtet.

Photobucket
2. (ikke billedet) Læg de to korteste ender af stoffet ret mod ret, og sy dem sammen, så du får hvad der ligner et langt cirkeltørklæde. Pres derefter syningen til hver sin side med et strygejern, så syningen bliver helt glat. Stræk nu stofringen ud med én finger på syningen og den anden hånd med en finger på midten af stofringen. Marker midten med en nål eller blyant på vrangsiden, og find og marker derefter den halve længde imellem de to punkter, sådan at du har målt stofringen op i fire lige store dele. Billedet: Sæt din symaskine til at sy så lange stæng som muligt. Sy derefter med 1 cm sømrum hele vejen rundt uden at hæfte.

Photobucket
3. Træk nu forsigtigt i en af enderne, så stoffet begynder at rynke. Fortsæt med at rynke til du har længden du målte ved punkt 1. Slå en knude på begge ender, og fordel rynkerne jævnt i hele skørtet.

Photobucket
4. Vend vrangen ud på skørtet og tag det over blusen sådan at skørtet vender opad mod halsåbningen. Brug nu de fire punkter på skørtet til at fastgøre skørtet, så syningen sidder centreret bagerst, midten af skørtet sidder centreret forrest og de andre to punkter skal fastgøres ved blusens sidesyninger. På den måde bliver stoffet fordelt jævnt rundt om hele blusen. Brug 1,5 cm sømrum og fastgør derfor skørtet, så det sidder 1,5 cm under de markerede nåle (på billedet har jeg markeret 1 cm, men i bagklogskabens lys jeg vil klart anbefale 1,5, så man er sikker på at dække de lange stæng – lesson learned).
Tip: Nåle der sidder vandret i forhold til syretningen (som den der på billedet sidder i syningen ved sømometeret) kan sagtens blive siddende uden gene, når man syer. Men nåle der sidder langs syretningen bør fjernes, da de bliver til besvær for symaskinen. Sørg derfor for at fjerne nålene, der markerede hvor skørtet skulle sidde, inden du starter med at sy.

Photobucket
5. Sy skørtet fast med 1,5 cm sømrum. Brug overlock funtion hvis muligt. Og nu kræver det en del tålmodighed og koncentration at fastholde rynkerne under syningen, så de både bliver pæne og ligeligt fordelt. Øv dig evt. med noget ekstra stof inden, så du er sikker på teknikken. Det kan også være en hjælp at frakoble overtransportøren – den sorte ting bag ved trykfoden, som hjælper med at skubbe stoffet frem.

Photobucket
6. Læg skørtet op i den ønskede længde, og brug helst mindst 2 cm sømrum. Slut af med at klippe overskydende stof fra både skørtet og blusen af. Har du brugt overlocksøm ved påsyning af skørtet, behøver du ikke gøre mere, men hvis ikke bør du sy den afklippede stofkant på blusen, så ikke den trævler. Slut af med at klippe løse tråde af.

Photobucket
Det færdige resultat: Jeg har lavet denne bluse af en ny sweatshirt fra Gina Tricot og en stofrest i uld, jeg havde liggende. Det er jo to ting med vidt forskellig vaskeanvisninger, men jeg har nu også mest lavet denne bluse, så jeg havde noget til denne guide. Jeg synes dog alligevel, at resultatet er blevet ret fint, og jeg kan godt lide kontrasten mellem de to materialer.
Tip: Efter at have lavet denne med meget små og jævne rynker og den anden peplumtop med store rynker, vil jeg klart anbefale at man går efter større rynker, hvis man vælger noget forholdsvis tykt stof. Det er jo selvfølgelig smag og behag, men man vil efter min mening få langt flottere og tydeligere folder, da kraftigt stof ikke bare falder i folder af sig selv, som fint stof gør.

God arbejdslyst!

Photobucket
   

4 kommentarer

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 på udsalg