Hvis jeg skulle på Roskilde i år

Things that wonders me about the Italian

 photo DSC02382kopi.jpg

Når man er på ferie i udlandet, når man da måske nok at stifte bekendtskab med nye kulturer, men man får kun lige ridset i overfladen, og ofte overstråler ferie-idyllen hvordan det egentlig står til. Så hvordan ser Italien ud, når man har været her i godt 2 måneder? Når man arbejder fra 9-18 hver uge i en italiensk virksomhed og stadig ikke forstår sproget? Jeg har har sammenfattet mine iagttagelser, som selvfølgelig skal tages med et gran salt og en god portion humor. Derudover skal man heller ikke glemme, at jeg jo tager udgangspunkt i den del af Italien, hvor jeg bor (Veneto). Hvis I synes, der er forskel på fynboer og københavnere, så forestil jer hvor stor forskellen kan være på Norditalien og Syditalien. But here goes! Giv da også gerne jeres besyv med, det kan kun være sjovt!

Things that wonders me about the Italian
– At tempoet er så langtsomt, at jeg ikke engang ved, hvad jeg skal sammenligne det med. Men at det tog 5 uger at få internet i lejligheden, det siger vel lidt. Og her er jeg endda ret sikker på, at jeg oplever den milde variant i forhold til Syditalien.
– At deres traditionelle kaffe (espresso) faktisk ikke smager særligt godt. Måske derfor jeg aldrig har set en italiener drikke en kop kaffe (og det lige meget hvilken slags det er) uden mindst én pose sukker i.
-At jeg skal høre sætningen “leder du efter en forlovet imens du er hernede?” mere end én gang.
– At der er ca. ti gange så mange isbarer, som der er 7-Eleven’er i indre København.
– At de i det hele taget ikke har nogen 7-Eleven eller andre døgnkiosker. Hvordan man kan leve uden at få stillet sine spontane cravinger, forstår jeg ikke.
– At de ved kassen i supermarkedet altid spørger om man skal have en pose (der aldrig er gratis). Et spørgsmål jeg ikke har lært at genkende, i stedet svarer jeg bare konsekvens altid nej på den første ting, jeg bliver spurgt om. Det er ikke altid, at de kigger lige forstående på mig.
– At de at dømme efter udvalget har et større forbrug af langtidsholdbar mælk end frisk mælk.
– At italienere sjældent smider de lange bukser før temperaturen har ramt 30 grader, hvilket resulterer i at jeg ofte føler mig enten utrolig slutty eller sveder helt vildt.
– Brød holder sådan ca. én dag. Derefter er det ligeså tørt som deres grissini-stænger.
– At de elsker tun på dåse og har en masse varianter at vælge imellem, men at de alle er tun-i-olie.
– At regler ikke er lavet for at snige sig udenom og gøre en undtagelse. Pånær trafikregler, altså.
– At man kun går i blå jeans. Diesel, selvfølgelig. Har jeg forresten fået nævnt, at grundlæggeren af Diesel faktisk stammer fra Bassano?
– At de slet ikke har forstået morskaben ved Instagram, og at jeg derfor er den eneste, der hiver telefonen frem, når vi er til casual Friday (fredagsfrokost ude af huset).
– At de er glade for Nutella. Sådan helt ekstremt. Godt nok kommer det også herfra, men er der grund til, at man behøver 6 forskellige varianter (altså størrelser) i supermarkedet?
– At skæg også er trendy hernede – så kan det jo ikke stå helt skidt til.
– At man finder folk hænge ude på gaden helt til midnat på hverdage, og at det også er børn i skolealderen.
– At du ikke kommer ud af en butik uden din bon. Seriøst, jeg har forsøgt.
– At på trods af en kostpyramide der hedder “pasta-ost-brød”, så møder du overraskende få, der er overvægtige. Det gælder især for folk under 35-ish.
– At ovenstående nok hænger sammen med, at de går så meget op i deres udseende, at de ville kigge skævt til de fleste danskere.
– At du ikke selv må putte kortet i kreditkortmaskinen.
– At man hilser på alle og enhver på arbejdspladsen. Lige meget situationen.
– At de ikke drikker alkohol for at blive fulde og dumme sig.
– At der ikke har været en eneste søndag uden et arrangement på torvet arrangeret af bykommunen.
– At de oftest trækker på skuldrene fremfor at brokke sig til gud og hvermand (som os danskere).
– At de affaldssorterer så danskerne burde skamme sig. Fem forskellige skraldespande har vi i køkkenet. Til gengæld skal du kigge langt efter parfumefrit vaskepulver og rengøringsmidler.
– At dine solbriller er ligeså vigtige som dine sko, når du skal ud af døren – mærkevare, selvfølgelig.
– At du altid bestiller en caffé (espresso) efter maden, og gud være dig nådig hvis du bestiller en cappuccino efter kl. 11 om formiddagen. Bestil en macchiato hvis du skal gøre dig forhåbninger om ikke at ligne en turist, og forvent slet ikke at de forstår dine ønsker om en halv liter varm mælk (café latte).
– At de skal holde lukket freaking 3 timer midt på dagen. Også selvom vejret ikke er til siesta.
– At størstedelen virkelig ikke forstår engelsk. Som i overhovedet ikke. På postkontoret forstod de ikke engang, da jeg prøvede at forklare, at jeg ville sende pakken cheap. Men måske sådan noget bare ikke kan lade sig gøre.
– At man først spiser aftensmad ved 20-21-tiden og inden da bruger tiden på en bar med at drikke en aperitif (Aperol spritz) med en skål chips til.
– At cyklister er lavest rangeret i fødekæden. Hverken fodgængere eller bilister holder for dig, ikke engang hvis de er en halv meter foran dig i rundkørslen.
– At bolcher fylder en tredjedel af slikgangen i supermarkedet. Bolcher er jo ikke fedt slik.
– At søndagstøjet er det absolut modsatte af de joggingbukser, jeg plejer at hive frem hjemme i Danmark.
– At selv den billigste papvind faktisk smager helt ok. Men måske det i virkeligheden ikke har så meget at sige, når det kommer fra mig.
– At man medbringer sin egen dækkeserviet og olivenolie til frokostpausen.
– At de har et så nært forhold til fyldte croissanter, at det er nødvendigt at fylde fem meter op i supermarkedet.
– At det “højst ustabile” danske vejr er luft i forhold til at bo lige syd for en bjergkæde, og at italienerne til gengæld går ligeså lidt op i det, som danskerne gik op i synkronsvømning før De Sorte Spejdere begyndte at kommentere på det.
– At man skal lede langt efter en restaurant der serverer andet end italiensk. Eller egentlig forstår jeg det sagtens, jeg vil heller ikke spise andet.
– At de ikke spiser havregryn! I et supermarked så stort som bilka fandt jeg én pakke havregryn. På 300 g. Til 2 euro.
– At man sagtens kan falde i snak med en lokal, når man står foran konservesreolen og skal vælge hvilke bønner, man skal spise.
– At vinduerne i husene er så små, at man indenfor kan blive i tvivl om det er nat eller dag. Efter jeg oplevede den første uge med 30 grader, begyndte jeg dog at forstå hvorfor.
– At de stadig ikke har udryddet de der forfærdelige pedaltoiletter (jep, den måtte jeg lige google).
– At det tilsyneladende er helt normalt at cykle med opslået paraply i regnvejr.
– At der kommet et servicetillæg på omkring 2 € oveni din restaurantregning. Det er egentlig okay, så skal man ikke bekymre mig om drikkepenge.
– At alt frugt og grønt og brød er vej-selv. Kæmpe fan!
– At de fleste “bella bella“-tilråb kommer fra mænd på 40+.
– At hvor danskerne elsker at tilsætte jordbær(smag) til alverdens ting (yoghurt, slik, is, desserter osv), så elsker italienerne at tilsætte pistacie, citron og kaffe til alt, hvad det tilsættes kan.

Photobucket

24 kommentarer

 • sara

  haha! Den liste kunne jeg godt have brugt for en uge siden, kom hjem fra Rom i går, og kan allerede nikke genkendende til mere end 70% af de punkter.. Især den med kaffen, tror baristaen på arbejdet i dag blev lidt træt af at høre om hvor rådden jeg syntes den italienske espresso smagte 🙂 Den er bitter og sur samtidigt! Burde næsten ikke kunne lade sig gøre.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Hahahaha! Jeg vil dog sige, at jeg også har fået nogle af mine bedste kopper cappucinoer hernede. Det gælder bare om at vælge den café, som faktisk går op i den gode smag, som den her: http://pagik.dk/2014/05/min-italienske-dagbog-morgenmad-pa-colazione-in-bottega/
   Jeg har dog ikke fundet ud af, hvordan man genkender den slags caféer. Efter jeg fandt det her sted, tør jeg ikke gå andre steder hen. 😀 Men mit gæt må være, at man skal hen til steder, der er knap så traditionelle og oldschool, selvom man jo ellers skulle tro, at det er lige dét, man skal gå efter..

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hvor er det et godt indlæg, elsker det simpelthen! <3

  Knus<3
  http://kaathrinejohansen.bloggersdelight.dk/

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Tusind tak, det er jeg rigtig glad for at høre! 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nikoline

  Ahaha elsker det her indlæg! 😀 – elsker kulturforskelle!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Haha, tusind tak! Det er virkelig også et fascinerende fænomen!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hahaha, genialt!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Rebekka

  Jeg har aldrig været i Italien, men jeg vil SÅ gerne!

  Jeg har hørt, at italienske kvinder tager rigtig meget på, når de bliver gift…. jeg ved ikke om det passer (?)

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Så må du komme afsted, det er et skønt land!

   Det har jeg egentlig ikke hørt, men det kan der sikkert godt være noget om. Italienerne har stor tradition omkring familiemiddage, så man kunne formode, at når der er kommet mand og børn til, så bliver der også gjort mere ud af maden og derved tager de måske på. Men jeg tror også, at det kommer an på i hvilken del af Italien du er i. Mine ferier er foregået langt mere sydpå end hvor jeg er nu, og der husker jeg italienerne som med en del mere på sidebenene end hvor jeg bor nu. Folk er virkelig pæne her. Det hænger helt sikkert sammen med, at modeindustrien er stor netop her, især omkring Milano, og mange derfor går meget op i deres image. Så har det ingen betydning om du er gift eller ej. Men nu længere ud på landet du kommer, nu mere “traditionelt” bliver det, og der er folk også lidt rundere.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ja det er så sandt, de italiener har virkelig mange “regelsæt” De går heller ikke på stranden efter d. 1 sept, selvom det stadigvæk er skønt sommervejr. Nu er efterår jo kommet.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Haha, det er fandme fjollet! Jeg blev så overrasket, da jeg kom herned, og folk gik rundt i bukser i temperaturer, der ville få alle i danmark til at smide tøjet og hoppe på stranden. Men det var jo også i maj.. Så.. Ja..

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Haha! Åh, tak for et godt grin. Og en masse meget interessante informationer, faktisk 🙂

  – Sara // http://www.sarasskab.blogspot.dk

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Dejligt at høre at det både var underholdende og brugbart. 😛

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Thea

  Haha, åh nu glæder jeg mig endnu mere at tage afsted til sommer!
  Har siden jeg var lille været i Italien hver sommer med min familie, så kan nikke genkendende til meget af det, du skriver. 🙂
  … Og kan huske første gang jeg, ikke ret gammel, kom ind på et pedaltoilet (vidste ikke de hed det :D) haha og vidste ikke lige hvordan jeg skulle tackle den. 😛

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Haha! Det er heldigvis kun i parken, at jeg har måtte benytte den slags toiletter, men der blev jeg til gengæld også grumt overrasket over, at sådan et var der. I storbyerne er der faktisk ret pæne toiletter, dem skal du så bare betale for.. Men hellere det!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ha ha, jeg elsker sådan nogen indlæg her! Jeg har selv skrevet nogle efter min tid i Atlanta, GA, USA og Barcelona – der ér altså bare mange forskelle, når man kommer som dansker :p

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Hahaha, jeg elsker det her indlæg!!! Hvor er det godt. Specielt bemærkningen om at “bolcher jo ikke fedt slik” 😀

  Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Hvis jeg skulle på Roskilde i år