Want: 5 black shoes

Færdig på TEKO – og hvad så nu?

 photo dimission.jpg

Det uundgåelige spørgsmål. Et spørgsmål som jeg har mødt mange gange i løbet af det sidste år, og endnu oftere nu tættere på den sidste eksamen har nærmet sig. I onsdag var jeg til dimission, fik mit eksamensbevis, skålede med mine medstuderende og så var jeg officielt færdig som studerende hos TEKO. Færdiguddannet med en professionsbachelor i retail design, simpelthen. Jeg startede på TEKO i Herning for 3 1/2 år siden. Flyttede ind i en lille to-værelses studiebolig i Birk, og jeg måtte mange gange i løbet af de to år lægge ører til adskillige Herning-jokes. Allerede da jeg startede på designteknologen var jeg ikke i tvivl om, at jeg ville tage de 1 1/2 år ekstra for bacheloroverbygningen, for 2 års uddannelse det var da for lidt. Så tidligt skulle jeg altså ikke ud på arbejdsmarkedet. Og efter 3 1/2 år så måtte jeg da også være voksen og klar til livet.

Det er så her, jeg står nu. 23 år gammel. Det lyder tosset i mine ører. De fleste af mine veninder og venner (udover dem fra TEKO, selvfølgelig) er stadig i gang med  deres lange universitetsuddannelser, og jeg har egentlig lidt svært ved at forstå, at jeg ikke længere tilhører kategorien af studerende. Forleden skulle jeg udfylde en indmeldningsblanket og blev spurgt om min beskæftigelse. Så stod jeg lidt der med et stort spørgsmålstegn lysende ud af mig. Jeg er vel.. arbejdsløs? Ugh. For ja, det er vel siuationen. Eller arbejdssøgende, som én rettede mig til at sige. Det er en større identitetskrise end jeg egentlig havde forestillet mig. Igennem de sidste mange år har jeg klynget mig til identiteten at være studerende, og nu skal jeg pludselig til at skabe min egen identitet. Finde frem til hvad det er, jeg er bedst til. Hvad er det egentlig, jeg har lært på de 3 1/2 år? Hvor er det, jeg skiller mig ud i forhold til alle de mange andre kandidater? Sælge mig selv. Forstå mig ret, jeg glæder mig til at komme ud på arbejdsmarkedet. Jeg elsker at fordybe mig og blive klogere, men jeg er træt af skolebænken. Det er på tide at blive klogere i det virkelige liv. Men det er en lidt skræmmende tanke. Jeg er heldigvis ikke i tvivl om, at jeg valgte den rigtige uddannelse. Især det sidste halvandet år på overbygningen har jeg virkelig elsket hvert et fag og udviklet mig meget både fagligt og personligt.

Som det ser ud, er der to retninger, jeg kan gå nu. Den ene er det designrelaterede, hvor man kunne forestille sig at arbejde i en virksomhed, der løser designopgaver for virksomheder i forhold til butikker, og den anden er det butiksrelaterede, hvor man arbejder i en butik med et ansvar for merchandising og udstillingsområder. Problemet er, at jeg har lyst til det hele! På den ene side synes jeg, at designprocessen er vildt spændende, og på den anden side synes har jeg også lyst til at komme ud i butikker og arbejde med de fysiske varer. En anden ting er, at man heller ikke kan lade være med at være bange for at man kommer til at udelukke den ene ting for fremtiden, hvis man skulle skifte mening. At gå designvejen vil klart være det mest ambitiøse og sværeste valg. I den branche bliver mine konkurrenter først og fremmest arkitekter, som (i min forestilling) har en langt mere teknisk og længere uddannelsesbaggrund. Ikke at butikken vil være det lette valg, men der er bare lidt nogle andre faktorer, der spiller ind. Nogle andre ting, der bliver lagt vægt på. Jeg har tidligere nævnt, at jeg søgte et par jobs under min bachelorskrivning, og jeg kom faktisk så langt, at jeg kom igennem til en jobsamtale som visual merchandiser. Desværre gik jobbet til kandidater med mere butikserfaring. En begrundelse hvor man ikke kan gøre andet end at trække vemodigt på skuldrene. Så lige nu står jeg ved en skillevej, hvor jeg skal vælge. Og det er virkelig svært. Lige nu holder jeg juleferie, men når jeg skal i gang med at søge, regner jeg med at søge lidt i begge lejre. Så sætter jeg min lid til, at jeg ved, når det rigtige dukker op. Det rigtige job kan jo også være det job, som er første trappetrin på en opadgående karrierestige. Jeg ved i hvert fald, at jeg har masser af mod på at kravle deropad og lære en masse på vejen. For fanden, jeg er kun 23 år. Jeg har masser af tid til at finde mit drømmejob og sikkert også møde adskillige bump på vejen!

Jeg kan fornemme, at der er flere, der har spørgsmål omkring både det her men også min uddannelse og tid på TEKO. Det er også ved at være noget tid siden, at der sidst har været spørgerunde her på bloggen, så det lukker jeg op for inden længe!

Photobucket

19 kommentarer

 • Jeg stod selv som 23 årig med en færdig uddannelse og synes ligesom ikke jeg var voksen nok til fuldtidsjob og alt det der. Så jeg tog på højskole i et år, hvilket endte med en ansættelse på samme højskole. Selvom jeg var enormt heldig med ansættelsen på højskolen, så åbnede det også nogle døre og jeg havde fået flere kontakter, som helt sikkert ville gavne min jobsøgning.

  Mvh. Michelle-Marie

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Det er virkelig også spændende at følge med i din tid på højskole! Det ser ud til, at det var den helt rigtige beslutning for dig.
   Personligt er det dog ikke fordi, at jeg ikke føler mig klar til at komme ud og arbejde. Jeg glæder mig til at komme i fuldtidsjob, problemet er nok mere, at jeg har lyst til at arbejde med alt muligt forskelligt. 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Selvfølgelig er det svært – sværere end du regnede med 🙂 Jeg husker det tydeligt! Men være glad for at du er så ung – det er mega godt gået – ud og teste vandene, du lærer kun ved at prøve af! Jeg har mange talenter – grafik, design (tøj), fotografi, webdesign og PR – og jeg freelancer med det hele 🙂
  Intet er umuligt – du er langt fra at finde en fast rute (måske behøver du slet ikke) – måske skal du lade vinden blæse, og følge den som du lyster?

  TILLYKKE med uddannelsen – du er sej!

  /Linda

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Tusind tak for de søde ord, Linda! Det er fedt at høre fra en, som er gået mange forskellige veje. Måske det ikke behøver at være så svært. 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Maja

  Endnu engang STORT tillykke med din flotte eksamen! Det har været en fornøjelse at følge dig helt fra starten. Jeg lærte din blog at kende, da du tog dig sabatår og stadig boede hjemme. Det har været en fornøjelse at følge dig igennem hele dit uddannelsessystem. Du inspirerende mig faktisk så meget, at jeg sågar søgte ind på samme uddannelse i Herning og kom ind begge gange, men valgte at blive i Kbh for at studerer på Ku. Mange tak fordi du deler, og fordi du dit flotte arbejde på bloggen. Din blog kan noget særligt, og klart en af mine favoritblogge! Jeg håber vi må følge dig langt ude i fremtiden! 🙂 Et stort virtuel kram herfra.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Maja

   Ps. Ups.. Det blev en lidt kluderet besked. Håber du kan læse den alligevel 😉

   Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Tusind tak for de søde ord, Maja! Det betyder enormt meget.

   Held og lykke med dine studier!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Susia

  Lyder godt med en spørgerunde, har selv overvejer teko, så har en masse spørgsmål jeg gerne vil spørge om:)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Du skal nok finde det helt rigtige med tiden, Pernille! Du er SEJ 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Glædelig 3.advent søde og et stort tillykke med at du færdig 🙂
  Det lyder fornuftigt at søge alt muligt i begge retninger. Nogle gange er det først til en jobsamtale at du kan fornemme stemningen, engagementet, motivationen, om du klikker med dem du skal samarbejde med osv. Og så er det her du skal træffe din beslutning om det så går den ene eller den anden vej er ikke det vigtigste i verden.
  Du får erfaring kan kan jo altid prøve den anden vej ved en senere lejlighed.
  Det er ikke altid vi ved, hvilken hylde vi ender på 🙂

  jeg juler lidt på min blog, du er velkommen til et smug kig 🙂
  Julehilsner fra Maria

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Tusind tak for de gode råd, Maria! Det betyder rigtig meget. Jeg tror også, at det er vigtigt, at holde alle døre åbne. Man ved aldrig, hvad der kan ske. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • dorte

  sejt! stort tillykke med bacheloren 🙂 Søger du job i hele landet?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Tusind tak! I første omgang søger jeg mest Århus, men jeg vil ikke udelukke København. Jeg er dog virkelig glad for hvor jeg bor nu, og jeg har heller ikke råd til at flytte i min økonomiske situation lige pt.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Kæmpe stort tillykke med den færdige uddannelse! 🙂 Jeg er selv færdig om et år, og er til den tid også 23 år. Halløj, hvor jeg gruer for det, for så er det sgu “the real life”. Jeg er dog ikke i tvivl om, du nok skal finde noget 😉

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Tusind tak! Hehe tak, jeg krydser også fingre for dig til den tid. 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Tillykke med professionsbacheloren! Det må være mærkeligt at føle sig fri, men samtidig også ikke at vide hvilken vej man skal! 🙂

  Jeg så lige at wood wood slog et retail jobopslag op på linkedin hvis det er.

  God jul smukke!

  Kram
  xx

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille

   Tusind tak, Joanna! Ja, det er en ret mærkelig følelse.

   Og tak for tippet, det skal jeg da lige tjekke ud!

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Want: 5 black shoes