Outfit: ASOS frill blouse

To måneder efter bankrådgivning: nu går turen til London

 photo england_IMG_3326.jpgBillede fra da jeg var i London med mine forældre i sommeren 2010. 

Husker I, at jeg fik rådgivning af min bank, Danske Bank, i december måned? Rådgivningen fik jeg på baggrund af, at jeg er kunde i Danske Banks unge-afdeling, som har mange gode og gratis fordele for unge mellem 18-32 år. Det var kun halvanden måned efter, at jeg var flyttet sammen med min kæreste, så hun hjalp os med at få styr på fællesøkonomien og kom med yderligere forslag til, hvordan vi kunne gøre vores fællesøkonomi mere overskuelig. Fx fælles dankort, madbudget og lignende. Det med et fælles dankort til kun madbudgettet er dog ikke noget, vi vil gøre brug af endnu, men måske det kommer på et tidspunkt. Siden mødet har vi fået flyttet vores PBS-aftaler, så de bliver trukket fra vores fælles konto, og så har jeg med hård hånd overtaget vores madbudget. Sabina, min rådgiver, satte også nogle tanker i gang i forhold til opsparing og vores fremtidsplaner. Vi vil ikke blive boende i denne lille lejlighed for evigt, så på et eller andet tidspunkt vil vi alt andet lige få brug for en større sum penge end hvad vi måske lige kan fiske ud af vores månedsindtægter. Det er heller ikke helt usandsynligt, at vi gerne vil på en større og dyrere rejse på et tidspunkt, og så er det jo også nødvendigt med en opsparing. Sabina fortalte, at hvis jeg sætter lidt ekstra penge ind på min nuværende opsparingskonto, så beløbet kommer op på 10K, så kan jeg få en større rente, hvilket er en meget god gulerod til at få godt gang i en opsparingskonto. Sabina var i øvrigt så venlig at ringe i forrige uge for at høre, hvordan det gik os, men da var jeg lige på vej til yoga. Heldigvis fandt vi et andet tidspunkt, og det var rigtig rart med en lille opfølgende samtale. Vi snakkede lidt om hvordan det var gået, og om der var nye ting, vi havde brug for hjælp til. Det er der på nuværende tidspunkt ikke (hun kan trods alt ikke få penge til at gro på vores planter), men det var betryggende at vide, at budgetarket så fint ud og at vi altid kan vende tilbage, hvis vi mangler noget. 

Nemlig for at komme tilbage til hvordan det helt konkret er gået siden december, så har januar været en virkelig hård måned at komme igennem. Ovenpå efterregningerne fra alle julegaverne, så stod min kæreste i den situation, at han ikke kunne komme til at søge SU inden han startede på sit studie i januar, så vores indtægt i hele måneden har været meget lav. Vi kom derfor godt i gang med at lave madplan for hver uge, så vi kunne handle fornuftigt og økonomisk ind, og da vi sparede på alt andet, kunne jeg i slutningen af måneden købe flybilletter til London (de var dæleme også billige – yes!). På trods af få indtægter kom vi dog igennem januar med mad på bordet, og i februar begyndte det endelig at lysne igen. Vi er blevet langt mere bevidste omkring vores forbrug, og I denne måned har vi lige booket og betalt vores overnatning i London. Vi skal første afsted i midten af april, så nu kan vi bruge de næste par måneder på at sætte lidt ekstra til side, så vi har noget at snolde for i London.

Hvordan har I det med jeres økonomi? Som studerende syntes jeg faktisk, at det kunne være ret pinligt at indrømme, at man levede på overtræk. Det måtte jo betyde, at man ikke havde styr på en skid. Men nogle gange er det bare svært, at få det hele til at løbe rundt, hvis man nægter at leve udelukkende af rugbrød og havregrød. Har I nogle gode tips til hvordan I får det hele til at løbe rundt på en overskuelig måde? 

Dette indlæg er blevet til i samarbejde med Danske Bank, men alle holdninger er 

Photobucket
   

10 kommentarer

 • Julie

  Hvor skal I bo i London?

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Henriette

  Fedt indlæg og Nice at I rent faktisk ser en forskel og åndehul efter så kort tid! Jeg vil høre om det er muligt at se budgettet? Eller måske bare et overslag over hvad i fx finder realistisk og bruge i måneden på mad. Jeg har vildt svært ved at finde en balance nemlig. Så måske hvad eksperter siger der er “normalt” for et par at bruge i måneden? 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Tusind tak! Budgettet drejer sig primært om de faste udgifter som bolig og forskring.
   Banken lægger desværre ikke et budget for mad, det tror jeg er meget individuelt. Nogle vil glædeligt bruge mange penge på mad, andre ser måske mere mad som en “nød” og at det skal være så billigt som muligt. Der ligger vi nok selv på en mellemvej, selvom vi stadig forsøger at spare hvor vi kan.
   På et tidspunkt, da jeg studerede og boede i bofællesskabet havde jeg et ret skrabet budget, og da kunne jeg lige få det til at lade sig gøre med ca. 1000 kr. om måneden på mad (for en person). Men det kræver også, at man gennemtænker sine madplaner, bruger billige råvarer som årstidens grøntsager osv. (kål især, hehe) og ikke snack-køber hele tiden. Det er især der, der går mange penge, uden at man opdager det, hvis man bare kører dankortet igennem. Det har jeg i hvert fald oplevet. Jeg gjorde det at jeg hævede 1000 kr. i starten af måneden, og så delte jeg pengene op i fire bunker. På den måde havde jeg et bedre overblik over de penge, jeg “måtte” bruge, når jeg stod i supermarkedet. Selvfølgelig var der nogle uger, hvor jeg brugte mere end de 250 kr, men så brugte jeg måske mindre ugen efter.
   Det er en træning det der med at handle budgetvenligt ind, kan jeg godt skrive under på. 😀 Det kan også virke ret tidskrævende med planlægningen, men det kan i hvert fald godt betale sig at handle stort ind én gang om ugen.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Der må gerne grines – jeg har faktisk en emergency opsparing kun til rejser, hvis jeg lige får lyst til en weekend i udlandet hæhæ!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Det er fandme en god idé! Det har jeg aldrig tænkt på, men det er jo virkelig smart med den mulighed!

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Jeg har altid haft budget og en opsparing, så jeg føler ikke det har været hårdt at være studerende. Jeg har ikke haft det vilde overtræk, jeg synes egentlig at jeg har levet ret godt. Masser af tid, som jeg selv kan disponere over, og en billig husleje og et fleksibelt velbetalt studiejob har gjort det ret sweet 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Fedt, Ida! Det er dejligt at høre. Min studietid i Aarhus var ret hård med en husleje på 4300 kr. og intet job. Så var der altså lidt mere luft i budgettet i Herning, haha. 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Laura

  Jeg sidder meget godt økonomisk i det, men det er også kun fordi, jeg de sidste par år har haft en latterligt billig husleje og et godt job, hvor jeg indimellem får ekstraopgaver. Jeg er ret vild med at lægge budget og sætte penge ind på min opsparing, og det kommer mig til gode nu, hvor jeg er på udveksling og ikke behøver spare på oplevelserne. Det er jeg virkelig glad for! Derfor har jeg endnu ikke taget SU-lån i mine snart 3 år som studerende, men jeg vil ikke afvise at gøre det på et tidspunkt. Jeg synes, det er en god måde at få nogle penge til at gøre noget bestemt, som fx at tage kørekort eller tage på en rejse. Jeg tror ikke, jeg ville have det godt med bare at indlemme det i mit normale budget og ikke vide, hvad det reelt var gået til.
  Mit bedste råd må være at have en budgetkonto og en opsparingskonto. Og så sætte lidt ekstra over på budgetkontoen, så der er til uforudsete udgifter, som cykelreparation eller en tandlægeregning. Og hvis ens bank har en app, så er det en god idé at downloade den, så det er let at få et overblik over ens konti.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Det lyder til, at du har virkelig godt styr på din økonomi, Laura. Det er altså dejligt at have. 🙂 Jeg har desværre haft en latterlig dyr husleje efter jeg flyttede til Aarhus (det er et valg selvfølgelig, man kan bare flytte et andet sted hen), men det er grunden til, at jeg først har haft mulighed for at begynde at spare op igen efter jeg fik fuldtidsjob.

   Jeg er helt enig med budgetkontoen. Det er virkelig en redning at have en buffer til uforudsete regninger. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *

:lion: 
:grinning: 
:grin: 
:joy: 
:smiley: 
:smile: 
:sweat_smile: 
more...
 
 

Næste indlæg

Outfit: ASOS frill blouse