10 kjoler til sommerbrylluppet

Tips til at rejse alene

soloferie

Forestil dig en ferie, hvor du selv bestemmer hvornår du vil stå op. Du bestemmer selv om du vil ligge på stranden i flere timer eller gå en lang tur, og du har den eneste stemme i forhold til hvilke seværdigheder der skal ses. Hurtigt tempo eller langsomt tempo? Du bestemmer! Det er livet på en soloferie!

Første gang, jeg rejste alene, var for fire år siden. Jeg boede på daværende tidspunkt i Herning, og alle jeg kendte var taget hjem på ferie. For at sige det lige ud så kedede jeg mig helt afsindigt! Det var ikke planen, at jeg skulle rejse nogen steder hen den sommer, men da der var et hul i arbejdskalenderen gjorde jeg noget ret vildt (i hvert fald for mig). Jeg bestilte en rejse til Paris for en passager, helt alene. Det føltes ret surrealistisk i øjeblikket, og jeg var ærlig talt sindssyg nervøs. Bare det at tage flyveren alene. Men det kunne ikke have gået bedre, og det var en oplevelse, der gav mig modet til at opleve verden – også selvom det nogle gange skal gøres alene. Sidenhen har jeg været på ferie to gange alene (til Kreta og Mallorca) og så var jeg jo også i praktik i Italien i 3 måneder, hvilket også foregik relativt alene det meste af tiden. Jeg vil med dette indlæg samle mine tanker omkring det at rejse alene og komme med de tips, som jeg selv har fundet nyttige under mine rejser. Selvfølgelig vil jeg allerhelst dele en rejse med en anden, men hvis den står til enten at blive hjemme eller rejse alene – så vælger jeg altså det sidste.

Det som jeg virkelig har nydt ved soloferier er først og fremmest tiden med sig selv. Jeg er af natur den introverte type, så selvom jeg til daglig nyder alenetid med mig selv, så var det i starten en stor udfordring at skulle være så meget på egen hånd. Det kræver virkelig noget selvtillid at vade ind på en restaurant og sige “a table for one, please“. Men jeg har virkelig fundet mig selv på disse ture og rykket mine grænser for, hvad jeg troede, jeg var i stand til. Eller måske ikke så meget hvad jeg var i stand til, men hvordan jeg havde det med det. Faktisk at have det rigtig godt ved at være alene og virkelig hvile i sig selv og stå ved den beslutning, at jeg er ude og rejse med mig selv. Den forandring har været en kæmpe gave, som uden tvivl har givet mig mod til at kaste mig ud i endnu flere ting.

Derudover er der friheden i at rejse selv. Altså, jeg kan sgu meget godt lide at bestemme det hele, og det får man i sandhed lov til på en soloferie. At tage ens ferie efter ens eget tempo og ikke at skulle diskutere hvad man skal og hvornår, er bare utrolig afslappende. Det er som om, at man oplever steder og kulturer på en helt anden måde, når man kan tage det efter ens eget tempo. Jeg kan godt mærke, at min ferie på Mallorca  sidste år, efter at jeg havde mødt min kæreste, føltes anderledes end mine tidligere ferier, hvor jeg har været single. Jeg følte måske ikke helt den samme independent woman, fordi jeg havde håbet at vi skulle på ferie sammen. Men når det er sagt, så var det også en givende oplevelse, og som man kan se på ovenstående billede, så havde jeg det egentlig meget lækkert.

Jeg har samlet mine tips her, som jeg håber, at I kan bruge og måske blive inspireret af til selv at tage på soloferie. Jeg vil også meget gerne høre jeres egne erfaringer og måske fordomme i forhold til at tage på soloferie.

 1. Omfanget af ferien er ret vigtig. For nogle kan det nok virke ret voldsomt at tage på en lang ferie allerførste gang, de går solo. Det er pludselig mange dage, man skal konfronteres med at være alene, hvis man ikke er så tryg ved det. Min første rejse til Paris varede omkring 3 dage og mine efterfølgende rejser var på 5-6 dage. Det har været helt tilpas. Jeg har haft lang nok tid til at opleve noget, men jeg har ikke været afsted så længe, at jeg kom til at kede mig eller fik hjemve.
 2. Hvor henne man vælger at rejse hen har selvfølgelig også betydning. Jeg foretrækker et sted, jeg ikke har besøgt før. Så er jeg nemlig sikker på, at der er masser at se, og tiden kommer til at flyve afsted af nye indtryk.
 3. Pak små bøger, sudoku’er osv. i tasken. Tiden går bare ikke på samme måde, når man er alene. Jeg fandt det utrolig nyttigt altid at have en sudoku ved hånden, hvis jeg fandt en bænk, jeg havde lyst til at slå mig ned på. Det er begrænset hvor længe, man kan sidde i tavshed og stirre ud i luften, så at have pakket en form for tidsfordriv med i tasken er guld værd.
 4. Bogen blev også min redning når det kom til restaurantbesøg. Det er hovedet på blokken det absolut sværeste at overvinde, og også det som de fleste jeg kender har spurgt ind til. Den første gang er altid svær, sådan er det bare. Det kan også være meget forskelligt i forhold til hvilket land eller by man besøger, hvor almindeligt det er. Da jeg rejste rundt i Italien var jeg blevet så tilpas med det, at det kom som det mest naturlige at bede om et bord til én. En ting jeg dog altid har ved mig, når jeg skal ud og spise alene er en af mine guidebøger til området. Hvis man synes det er svært at sidde og vente på maden, så er det virkelig rart at have lidt at give sig til, som ikke virker alt for upassende på en pæn restaurant. Og så er det jo også en meget god idé at udnytte tiden til at finde ud af, hvad man skal opleve dagen efter.
 5. En måde jeg oplever på er igennem mit kamera. Jeg føler mig knap så alene ved at have en makker i hånden, og jeg elsker at opleve nye steder bare mig og mit kamera.
 6. Bo igennem airbnb. For nogle vil det måske være mere betryggende at bo på et neutralt hotel, for andre vil det lokale værelse hos en airbnb-vært være det helt rigtige. På Mallorca boede jeg på et værelse hos et lokalt par, og det var smadderhyggeligt. Den første morgen fik jeg morgenkaffe på deres altan imens de kom med gode tips til mit besøg.
 7. Du er ikke alene! Du er ikke den eneste lonely traveller, og der er faktisk færre end man lige regner med, der løfter et øjenbryn over, at man rejser alene. Og hvad så, hvis de gør? Det er da ligemeget, du kender dem ikke! Hvis man tilmed besøger en storby eller et andet turistet sted, så er det ret nemt at falde i ét med mængden.

 

Photobucket

19 kommentarer

 • Anne Maire & Petra

  Hej Pernille,
  Petra og jeg (Anne Marie) er sidste år studerende inde på CBS og skal til at skrive vores Bachelor project. Vi skriver om Kvinder der rejser alene og vil super gerne høre mere om din rejse og hvad du synes om det.
  Planer er at holde interviews engang i starten af April eller når det bedst passer for dig 🙂
  Vi glæder os til at høre fra dig!!

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Amalie

  Har tit tænkt på om solorejser mon er noget for mig. Er også glad for en god portion alenetid, tit og ofte. Alligevel går min bekymring på om jeg efter to dages alenehygge og selvbestemmelse vågner op og slet ikke kan være i mit eget hovede længere.
  Anyways, jeg synes det er vildt sejt at det er noget du har dyrket (især i de her smartphone-netflix-comfortzone tider), og har fundet det virkelig inspirerende hver gang du har postet billeder fra en ny soloferie!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Tak for din søde kommentar, Amalie. Det er ret grænseoverskridende at tage på soloferie for allerførste gang, men det har virkelig været en af de bedste beslutninger og har sat gang i så mange fantastiske oplevelser. Så jeg kan i hvert fald kun anbefale at tage springet. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Jeg har rejst en hel del alene og jeg elsker det, selvom jeg nu også holder meget af at dele mine oplevelser med andre. Jeg tillader mig lige at tilføje et par råd:

  1) Bo på hostel! Her kan man møde andre rejsende (og mange solorejsende), hvilket er meget rart hvis man nu en dag får lyst til at opleve dagen med andre eller at snuse til nattelivet (hvilket jo er sjovest med andre :)).

  2) Husk på, at i mange kulturer er det meget mere normalt at gå alene på restaurant end i Danmark. Så det behøver slet ikke være en så stor ting (hvert fald i de andre restaurantbesøgendes øjne).

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Altid godt med flere råd! God pointe med restauranten. Folk går ud og spiser på en helt anden måde i især Sydeuropa, så det er slet ikke mærkeligt at spise alene.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Hej Pernille,

  I et tidligere indlæg nævnte du, at du havde lejet bil i forbindelse med jeres ferie til Italien. Jeg står selv og skal afsted til Italien og leje bil, men synes, det er svært at overskue, hvem man skal leje igennem – hvem endte I med at bestille ved?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Hej Sofie. Jeg synes også virkelig, at det var svært! Vi bookede igennem rentalcars.com, som sammenligner biler og priser fra mange forskellige selskaber. Her valgte vi at leje hos Maggiore. På rentalcars kan man både se brugeranmeldelser og “skjulte” gebyrer, så det virkede som det mest gennemskuelige sted.
   Vi starter nemlig i Milano og slutter i Pisa, hvorfor vi ikke afleverer bilen det samme sted. Hos mange selskaber er der et ekstra gebyr ved det, men det svinger utrolig meget hvor højt det er. Men hos Maggiore var bilen billig, gode anbefalinger og envejsgebyret en af de laveste. I alt blev det godt 2000 kr. for 8 dage. Så håber meget, at det bliver en god oplevelse. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Anne

  Jeg rejste en måned til Indonesien alene i mit sabbatår, hvilket også primært var af desperation og kedsomhed. Er helt enig – hellere rejse alene end slet ikke at komme afsted! Folk havde hver deres planer, så jeg købte en meget spontan flybillet og var afsted en uge efter. Restaurant besøgene var for mig ikke noget problem, da både indfødte og andre turister altid kom og bad mig om at spise sammen med dem i stedet for at spise alene 🙂

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Sejt at du tog helt alene til Indonesien! Og hvor er det bare fedt, at andre turister og indfødte bad dig om at spise med dem! Det synes jeg desværre ikke, at man oplever så meget af i Europa. I hvert fald ikke de steder, jeg har været. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Nu kommer det vigtigste spørgsmål til solorejsende – hvordan får I solcreme på ryggen, når I rejser?

  Har selv stået i situationen. Nok er jeg tidligere gymnast, men min smidighed rakte ikke til at det lykkedes. Nogle råd?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Dét er også spørgsmålet, som jeg stadig selv mangler en løsning til! Er blevet solskoldet på ryggen på alle mine ture. 🙁 Min løsning har været at undgå så meget sol på ryggen som muligt, men man vil jo også gerne bare have sol over hele kroppen.. Har overvejet at spørge andre på stranden, men det har jeg alligevel ikke haft modet til.. Måske andre har erfaringer med det?

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg er så meget med dig på den her! Af og til er der ikke noget bedre end at være helt fri til at gøre som det passer én, og jeg tror også det er sundt med alenetid generelt 🙂 Så værdsætter man også samvær og “hjem” på en hel anden måde efterfølgende..

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Helt enig, Sidsel! Man får bare lige et lidt større perspektiv, og det er bestemt sundt for alle. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Det er sgu sejt, at du gør det. Jeg har nærmest angst for at være alene, og bliver helt nervøs bare af at læse om det. Dog er det også det der får mig til at tænke, at jeg måske skulle prøve det! For at overvinde min ”frygt”. Meget inspirerende.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Jeg kan kun anbefale at se frygten i øjnene! Jeg tør selvfølgelig ikke udtale mig for alles vedkommende, men jeg tror på, at man har godt af at være alene engang imellem. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Jeg tager altså virkelig hatten af for, at du kastede dig ud i det! Jeg er ikke sikker på, at jeg ville kunne. Eller det kan jeg jo sikkert godt, men når jeg har Anders at rejse med, får jeg det ikke gjort, for så planlægger vi jo bare alle ferie, ture og rejser sådan, at vi er sammen 🙂 Jeg har dog virkelig respekt for de solorejsende, vi møder undervejs! Det må være vildt, fedt og grænseoverskridende på én gang.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Det kan jeg sagtens forstå, Laura!
   Vores situation (hvor jeg har fuldtidsjob og min kæreste er på SU), har gjort, at vi ikke altid har det samme budget til at rejse. Jeg håber da også på mange rejser sammen, solorejsen er et godt alternativ, hvis det skulle være. 🙂
   Jeg synes også, at det er ret sejt, dem der bare backpacker alene! Det tror jeg alligevel ikke, at jeg turde.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sara

  Jeg overvejer meget at spare sammen til at rejse alene til senefteråret. Jeg skal skrive nogle opgaver på uni, og jeg tænker, at hvis jeg tog et varmt sted hen, så kunne jeg gøre arbejdet lidt mere lækkert. Jeg håber jeg har modet, for det er sgu ret sejt at ture at rejse alene

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Jeg hepper på dig! Jeg tog også min tur på Kreta inden jeg skulle skrive bacheloropgave, det var den perfekte opladning til den store opgave. 😀

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

10 kjoler til sommerbrylluppet