Yoga i Bubbleroom sportstøj

Boligstatus: Et år i almen bolig i Århus V

img_3125

Reklame for DanmarkBolig.dk

Jeg har i lang tid tænkt, at jeg ville skrive et indlæg omkring vores boligsituation og hvordan det har været at flytte til Århus V og i almen bolig. Så da jeg blev tilbudt en kampagne for DanmarkBolig.dk, der er Danmarks største portal for almene boliger, så virkede det som den oplagte mulighed for at få skrevet det indlæg. Jeg vil bruge indlægget på at fortælle hvorfor vi valgte at flytte i almen bolig, hvad processen op til flytningen har været og til sidst om vores nuværende lejlighed og hvordan vi har det med at være flyttet fra Århus C til Århus V.

Hvorfor flytte i almen bolig? 
Der kan være flere årsager til at flytte i almen bolig. Vores primære årsag var økonomien. Vi boede i en mindre lejlighed på Langenæs Allé, som vi sad ekstrem presset i. I princippet ville vi have haft råd til at blive boende, men så havde vi ikke haft råd til fx at spare op til vores ferie til New York til sommer. Med flytningen er vi gået fra 54 til 70 m2, og så betaler vi mindst 2.000 kr. mindre om måneden (når jeg skriver mindst er det fordi, at huslejen i vores gamle lejlighed steg procentvis hvert år – det gør den heldigvis ikke her). Lidt tal på bordet? Vores seneste huslejeregning inkl. varme, vand, el og vaskeri var på 6.039 kr.
En anden god grund er selve det at bo i en boligforening. Mange kender sikkert til det at have et lidt anstrengt forhold til ens private udlejer (det havde vi i hvert fald), og det er så rart at være ude af den suppedas. I den afdeling, hvor vi bor, er der et boligkontor med 3 ejendomfunktionærer, hvor man altid kan kigge forbi, hvis man har spørgsmål eller problemer – eller fx låne en slagboremaskine. Derudover holdes der flere fællesarrangementer om året. Vi har dog ikke selv deltaget i noget endnu, men der har både været slå-katten-af-tønden, loppemarkeder og en tur til Tivoli.
Den sidste (rigtig gode) fordel er den fortrinsret, man opnår, når man først har boet i boligforeningen i ét år – så har man nemlig opnået fortrinsret til boligforeningens andre boliger. Vores boligforening (AlmenBo) har 51 afdelinger i Århus og omegn, og dem har vi nu optjent fortrinsret til. Man kan nærmest sige, at vi har halet indenom på ventelisten. Hvis det er en vigtig årsag til at flytte i almen bolig, så skal man selvfølgelig lige undersøge hvilke andre afdelinger, den boligforening man flytter ind i har, for det kan der være stor forskel på.

img_3029

Hvordan kom vi ind i en boligforening?
Jeg skal ikke kunne udtale mig om, hvordan det er andre steder i landet, men her i Århus har det at komme ind i en boligforening altid været lidt af et forjættet land. Jeg blev skrevet på den fælles venteliste i Århus, da jeg var 18 år, og så kunne jeg ellers kigge langt efter en bolig, da der stod flere tusind foran mig på ventelisten. Det gør der såvidt stadig, men da vi for alvor besluttede os for at vi skulle ud af den dyre husleje for snart to år siden, så valgte vi at være lidt mindre kræsne. Har man lyst til at bo i andet end Århus C, så er ventetiden nemlig langt mindre. Nu havde jeg jo stået på venteliste i godt 9 år, og derfor gik det altså også ret hurtigt med at modtage tilbud, da vi først begyndte at søge i Århus V. Jeg tror ikke, at der gik mere end et par måneder, før vi takkede ja til boligen her. Er man helt ny på ventelisten, så er det at DanmarkBolig.dk kan være en hjælp – her kan man nemlig se de almene boliger, som er ledige netop nu. Nogle kan man søge direkte til, andre skal man skrive sig på venteliste til. Det er altså virkelig smart!

img_3130

Hvordan har flytningen været?
Der er mange, der tror, at vi bor i en ghetto. Folk har mange fordomme omkring disse boligområder, og det er virkelig en skam, for områderne og boligerne gemmer på virkelig meget kvalitet. Vi kan da heller ikke se os helt fri for, at vi ikke selv havde nogle fordomme inden, vi flyttede ind. Men for at slå det fast, så bor vi altså ikke i en ghetto. Vi bor i Herredsvang i udkanten af Hasle – ja, faktisk udkanten af Århus. Og vi er mega glade for det! Her bor helt klart flere forskellige etniciteter end hvad der gjorde på Langenæs, men naboskabet er virkelig godt. Vi har heller aldrig følt os utrygge ved at bo her, og dem der larmer mest, det er naboens børn, der tramper rundt.
Så er der lige det der med afstanden ind til byen. For Københavnere lyder det her absurd, men vi har ca. 4,5 km ind til byen, og det er den største hæmsko for dem, jeg snakker med. Det er jo langt væk (er reaktionen ofte, når vi siger, at vi bor i Hasle). Men altså, i virkeligheden er det jo ingenting. Som århusianer er man bare forvænt med meget korte (gå)afstande. Vi tager stadig cyklen langt de fleste dage, og når jeg skal i skole, tager det ca. et kvarter – hjemad går det op ad bakke hele vejen, så der bliver der lige lagt 10 min. oveni. 😉 Nu skal jeg dog ikke spille hellig, for vi ønsker begge to at komme tættere på byen igen. Jeg går i skole ved Nørreport og min kæreste arbejder i Magasin, så det ville give en del mere fleksibilitet i hverdagen, hvis vi boede tættere på. Heldigvis er det jo en af fordelene ved, at vi er rykket ind i en boligforening, at vi med tiden kan flytte videre til en af deres lejligheder i midtbyen. Lige nu har vi dog ikke travlt med at skulle flytte herfra. Vi venter i hvert fald til, at vi får tilbudt den helt rigtige lejlighed, som vi har lyst til at bo i i mange år fremover. For så tosset er det altså heller ikke herude på Herredsvang.

Til slut vil jeg vise jer lidt billeder fra vores lejlighed og området herude. Vi har en stor park bagved boligblokkene, som det faktisk tog os et halvt år at opdage, haha. Heldigvis opdagede vi den! Og så vil jeg selvfølgelig opfordre jer til at gå ind på DanmarkBolig.dk og tjekke siden ud, og måske skrive jer op, hvis I er blevet nysgerrige på at bo i almen bolig. Jeg kan i hvert fald kun anbefale det, og jeg fortryder kun, at vi ikke kom ind i en boligforening noget før.

img_3131

img_3132

img_3136

Photobucket

12 kommentarer

 • Har virkelig brug for snart at flytte, så virkelig interessant indlæg for mig – skal give det en chance!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Så dejligt at du kunne bruge indlægget! Vi er i hvert fald mega glade for at bo i almen. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Sofie

  Kan du huske, hvilket nummer I havde, da I blev tilbudt og fik lejligheden?
  Jeg sidder nemlig lige nu og er blevet tilbudt en fin lejlighed som nr. 69 og har slet ingen fornemmelse af, om jeg har en reel chance for at få den…

  Og sikke et fint hjem, I har fået skabt jer i betonblokkene. 🙂 Altanen ser så skøn ud!

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Hej Sofie. Nu har jeg været lidt sen til at svare, så måske du allerede har fået svar fra boligselskabet? Jeg kan ikke rigtig huske hvad nr. vi fik tilbudt boligen. Måske som nr. 17 eller deromkring. Jeg synes, at tallet lyder højt, men siden at de tilbyder så mange boligen, så må det være fordi, at de har erfaring med, at mange takker nej til netop den.

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Mia

  Sikke et fint indlæg.
  Jeg er selv en ganske almindelig, “kridhvid” studerende, der også har boet i en såkaldt ghetto i Hasle, nemlig Bispehaven, og kan genkende så meget i det du skriver. Jeg har nemlig også fået rigtig mange kommentarer på at bo “sådan et sted”.
  Og ja, jeg kan ikke benægte at det er et sted, der har haft sine problemer, men nej, hvor har jeg bare en fornemmelse af, at folk tror det er så uendeligt meget værre og farligere end det er. Der er så mange fordomme om de områder, og jeg havde, som dig, dem også selv. Men man oplever hurtigt at ja, de der “typer” sgu bare passer sig selv. Jeg boede der i 2 år og oplevede aldrig noget ubehageligt, måske var jeg heldig, men det siger altså stadig lidt.
  Jeg er selv flyttet nu (pga. den smarte oprykningsliste), men mest for at komme en smule tættere på byen og for at få en billigere husleje. Drømmen er selvfølgelig stadig en stor, lækker lejlighed på Frederiksbjerg, som jeg kan betale, men så heldig kan alle alstå ikke være. Helt ærligt, så savner jeg også tit at bo i område med lidt flere folk der ikke “ligner” mig. Det synes jeg både der er noget charmerende og sundt over.

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Tusind tak, Mia. Sikke en dejlig kommentar fra dig. Jeg må ærligt indrømme, at lige præcis Bispehaven, faktisk var det eneste sted, vi valgte fra, da vi søgte bolig, fordi det nok er det sted i Århus med det dårligste ry. Så det er jo bare så skønt at høre fra én der har boet der i to år, at det slet ikke er noget, man skal lade sig skræmme af – og at det igen desværre bare bekræfter at man tror de her områder er meget værre, end de egentlig er.
   Jeg er enig i virkelig mange af dine punkter. Især det med at prøve at bo et andet sted med en lidt større diversitet. Det tror jeg ville være sundt for de fleste. 🙂

   Siden  ·  Svar på kommentar
 • Simone

  Det ser da ud til at være et skønt område. 4.5. km virker slet ikke slemt, især ikke når man får flere kvadratmeter og sparer penge 🙂
  Må jeg spørge hvor de fine spisebordstole med net er fra? Har set dem på nettet flere gange og kan virkelig godt lide dem, men ved ikke hvad jeg skal søge efter for at finde dem til køb:-)

  Siden  ·  Svar på kommentar
 • Ida

  Er der flere “som jer” derude? Jeg har boet i nærheden en gang for længe siden, og der var der mange problemer med bandeagtige typer på scootere. Har I slet ikke mødt det?

  Siden  ·  Svar på kommentar
  • Pernille B. Hansen

   Åh, det skærer lidt i mig at sige “os” og “dem”, selvom jeg godt ved, at man ikke mener det ondt. 😀
   Jeg har godt hørt, at der var mange problemer for nogle år siden, men så vidt jeg ved, har de gjort en stor indsats i at lave et større miks i beboersammensætningen herude. I vores opgang er det fx 50/50 på postkassen i forhold til danskklingende navne og udenlandskklingende navne.
   Der kører da folk rundt på scootere, men jeg har slet ikke følt mig generet af det. Ved vores Fakta er der ofte “typer” i store biler, der hænger ud, hvilket var lidt grænseoverskridende i starten. Men efter lidt tid finder man ud af, at de jo egentlig bare passer sig selv. Jeg har aldrig oplevet at nogen har råbt efter én eller på nogen anden måde forsøgt at genere én.

   Siden  ·  Svar på kommentar

Skriv en kommentar

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

 

Næste indlæg

Yoga i Bubbleroom sportstøj